/ Valley View Middle School

Snohomish, WA

/ Valley View Middle School

Snohomish, WA

Valley View Middle School is a new three-story facility which replaced a much smaller and outdated building. The project team used the Living Building Challenge as a guide for achieving a truly sustainable facility. Rainwater cisterns are located throughout the site and a very robust exterior envelop helps reduce heating demands. Our structural team helped enhance the building envelope through careful detailing of the exterior facade and connection points, which minimized thermal bridging. A challenging aspect of this project was the presence of bedrock in areas planned for building excavation. We modified the design to minimize the quantity of bedrock removal while also taking advantage of its inherent strength, resulting in greatly reduced costs of the foundation elements for the new building.

/ Client

Snohomish School District

/ Size

137,000 SF

/ Team

Dykeman, Absher Construction Company

/ Recognition

WSSP Certified, American Society of Heating Refrigerating and Air-Conditioning Engineers 2015 "National Technology Award," Masonry Institute of Washington 2014 "Excellence in Masonry: K-12 Merit Award"