/ The Allen Institute

Seattle, WA

/ The Allen Institute

Seattle, WA

The Allen Institute is dedicated to answering some of the biggest questions in bioscience and accelerating research worldwide. Our team was privileged to support this meaningful mission and to help create the Allen Institute’s new headquarters, a 270,000-square-foot life sciences building in South Lake Union, Seattle’s biotechnology hub. It’s a home for international collaboration and the advancement of neuro and cell science, as well as a striking, purpose-built structure that looks nothing like a traditional lab.

  • Utilized an integrated design process to design something unlike anything the team had achieved before in a short amount of time.
  • Leveraged experience in the South Lake Union area to coordinate construction, secure permits and work with neighboring sites, ultimately identifying significant cost-savings and expediting and streamlining the project.
  • Customized structural designs to the unique needs of each floor, understanding the requirements of the future scientist tenants, considering details like floor frequency, and ensuring the space was equipped to support delicate experiments and trials.
  • Aligned designs with the architectural vision of an open, collaborative workspace by transitioning from the underground garage to the first level with a complex transfer column design, ultimately allowing for research and work spaces to be arranged in a series of “petals” around a six-story, light-filled central atrium.
  • Preserved historic elements of the Ford and Pacific McKay buildings including the elaborate, original terra cotta façades. Our team collaborated with the historic renovation team to carefully reconstruct the west side of the building.
  • Collaborated internally as both the structural and civil practices responded to unprecedented engineering challenges presented by extraordinarily poor soil, a below-grade loading dock, and a build that extended 20 feet below the groundwater table.

/ Client

Vulcan Real Estate

/ Size

271,000 SF, 1.2 Acres

/ Team

Perkins+Will, GLY Construction

/ Recognition

ENR Northwest 2015 "Best Project of the Year, Office/Retail/Mixed-Use," ACEC 2016 "Engineering Excellence National Silver Award - Structural Systems" AGC Build Washington Awards 2016 "Private buildings $50 million-$100 million," AIA Honor Awards 2016 "Honorable Mention," Masonry Institute of Washington Excellence in Masonry Awards 2016 "Modernization and Restoration Honor Award + Design Integrity Award," NAIOP Night of the Stars 2016 "Technology/Life Sciences Development of the Year," ENR Best of the Best Project Awards 2016 "Best of the Best Higher Education/Research Project"