/ Sammamish Library

Sammamish, WA

/ Sammamish Library

Sammamish, WA

Part of the 30-acre Sammamish Commons, Sammamish Library is designed to draw people in and add vibrancy to the City’s public plaza. The steel-framed structure sits over one level of underground parking constructed of post-tensioned concrete and uses a two-tiered roof with clerestory windows and skylights positioned to maximize natural daylighting. Our structural work included integrating the skylights into the roof structure, and supporting large overhangs on the upper roof. Additionally, we incorporated an aggregate pier system for part of the library’s foundation to compensate for loose fill soils located on the site. Our civil engineers expanded the site’s existing stormwater detention tank rather than replace it in an effort to minimize construction cost. Other sustainable site elements include porous pavement in the parking lot and rain gardens to treat and infiltrate stormwater back into the soil. This project won a 2010 AIA Civic Design Citation.

/ Client

King County Library System

/ Size

38,000 SF, 1.71 Acres

/ Team

Perkins+Will, Sierra Construction Company

/ Recognition

LEED Gold
AIA 2010 Civic Design Citation
AIA NW and Pacific Region 2011 Civic Building Honor Award